Greta Pott, en före detta dekoratör och bagare

Året var 1995 när jag kom på att det var keramik jag ville ägna min tid åt. Jag fick en praktikplats på Wallåkra Stenkärlsfabrik där jag blev kvar i närmare två år. Jag fick lära mig mycket, allt från att bereda lera och sätta den stora saltugnen till att dreja, livet var underbart och jag hade "hittat hem".

Efter min tid på fabriken kunde inget stoppa mig, jag ville lära mig allt om keramiktillverkning. Jag kom in på keramiklinjen på Löftadalens folkhögskola och flyttade till Åsa, en liten by söder om Kungsbacka. Det blev ett givande år fyllt med experiment och skaparglädje, jag sökte vidare till Keramikskolan i Lidköping. Under sommaren fick jag tillsammans med en klasskamrat, Karin Gabrielsson erbjudande att hålla liv i ett gammalt krukmakeri. En härlig gammal keramikverkstad, belägen i den gamla delan av Laholm mellan kyrkan och Lagan.

 

Beskedet från keramikskolan kom och jag jublade, nu skulle jag få lära mig ännu mer! Min tid i Lidköping var full av kreativa människor med samma intresse som jag och det blev MÅNGA timmar i skolans verkstad. Efter keramikskolan studerade jag en termin på Komvux i Helsingborg, företagsekonomi, data, marknadsföring och annat matnyttigt för en blivande företagare…

Den 20 April år 2000 öppnade jag portarna till min alldeles egna keramikverkstad på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg, en fantastisk dag! Den sommaren jobbade jag med keramiken där och höll samtidigt på att rusta upp min "vinterverkstad" i Fjärestad, mina planer var att i mitten av September starta keramikkurser där!

Keramik med alla sinnen, ett uttryck som väl beskriver min situation idag. Under den mörka delen av året ligger tyngdpunkten av min verksamhet i Fjärestad, en liten ort strax utanför Helsingborg. Där har jag med pappas hjälp inrett en keramikverkstad i min farfars gamla snickeri, jag är fjärde generationen hantverkare i denna byggnad, uppförd av farfars far år 1909! Där har jag min huvudsakliga produktion av keramik, drejat stengods och finurliga figurer. Allting görs för hand och får på så sätt en personlig prägel.

Jag vill gärna dela med mig av min keramiska kunskap och av glädjen att skapa, därför har jag kurser på olika nivåer och med varierande inriktning. För den som vill jobba självständigt finns alternativet ”öppen verkstad”. Jag lämnade lokalen på Fredriksdal efter sommaren 2016 för att koncentrera min verksamhet till Fjärestad.

 

KERAMISK VERKSAMHET:

Laholms gamla krukmakeri 97-99

Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg 00-16

Fjärestad Gamla snickerifabrik, Fjärestad 00-

 

KERAMISK UTBILDNING:

Wallåkra Stenkärlsfabrik, 95-96

Löftadalens folkhögskola, 96-97

Keramikskolan, Lidköping, 97-99

Samt diverse kortare specialkurser

 

UTSTÄLLNINGAR urval:             

Midvinterljus, HelsingborG 97           

Gamla krukmakeriet, Laholm 97,98,99

Stadsbiblioteket, Lidköping 98

Läckö slott 99

Galleri S, Tibro 99

Allers förlag 99

Fredriksdals friluftsmuseum 00-

Fjärestad gamla snickerifabrik 00-

Haldex, Landskrona 01

Glumslövs bibliotek, Hbg 02

Bahco, Lidköping 02

Drottninghögs bibliotek, Hbg 03

Mud sweat and tears, New York 05

BMH Marine, Gunnarstorp 05

Hembygdshallen, Kvidinge 06

Länshem, Helsingborg 06-07

Hemocue, Ängelholm 07

Smit H in, Kvidinge 07

Mfl.